Tips, när du skall köpa en Elvagn..

Är det äntligen dags att ta steget från en vanlig "golfvagn" till en elvagn! Är du osäker på vad du behöver, vilka funktioner som är viktiga och vilka funktioner du eventuellt kan stå över osv. Vad betyder de olika termerna! Vi hjälper dig med att få svar på de vanligaste frågorna, som gör att du får full koll på vad du behöver veta inför ditt köp av en elvagn. Elvagn är den bästa investeringen du kan göra inom golf! Tro oss!


Fördelarna med elvagn!

Låt oss börja med fördelarna med att använda en elvagn jämfört med att bära klubborna eller "knuffa" dem framför sig i en vanlig golfvagn.
1. Energi, det spelar ingen roll om du är 19 år ung och skickar iväg drivern 240 meter, du förbrukar mer kraft och energi på att bära, varför tror du proffsen har en caddie?!  Just det - för att spara energi. Med mer energi kommer du kunna helt enkelt kunna spela bättre golf! 

2. Resultat, du orkar mera med en elvagn. Hela vägen in i "mål" oavsett om det är 18 eller 36 hål. Tröttheten kommer inte visa sig i scorekortet på samma sätt. Det brukar handla om ca 2 sparade slag på en runda om man använder en elvagn istället för en vanlig golfvagn.

3. Mer saker, du behöver inte fundera på vad du skall stoppa ner i bagen, det går bra att att med sig "allt", en extra vattenflaska, regnkläder, lite mat etc. Vikten på bagen spelar ju ingen roll något längre, så fyll den till bredden med allt du kan tänka dig.

4. Belastning, inte nog med att det är tröttsammare att knuffa eller bära, det är också mer slitsamt för kroppen. Elvagnen belastar ju inte kroppen, utan du kan sätta på farthållaren, sedan gå bakom och dricka, fylla i scorekortet eller äta en bit mat och fylla på din energinivå.

5. Ork, tröttheten kommer inte alls på samma sätt, just för att du har sparar energi, du har druckit mer under rundan och kanske ätit extra! Allt medans de andra knuffat sin golfvagn och blir tröttare och tröttare! Skall Ni sedan ut på 18 hål till så har du massor av ork kvar till nästa runda.

6. Njutning/Bekvämlighet, en el golfvagn gör det möjligt för dig att fokusera på din golf och njuta av spelupplevelsen. Du kan njuta av omgivningen, naturen, sällskapet och allt annat medans vagnen "förflyttar sig framåt".

7. Snabbhet, flertalet undersökningar har visat att de som spelar med elvagn är snabbare runt banan, så om alla spelade med elvagn skulle rundan kortas ner i tid...


Tekniska termer.

Här nedan beskriver vi några av de vanligaste termerna och deras betydelse!

DHC

DHC står får down hill controll, och kan kort beskrivas som motorbroms. När du kommer till en nedförsbacke så kommer vagnen inte skena iväg utan DHC kommer se till att vagnen "bromsar" och du behöver inte vara den som håller emot hela vikten.

GPS

Flera av elvagnarna har GPS i handtaget, en funktion som gör att du inte behöver ha en egen GPS klocka eller golfkikare. Detta är alltså en funktion som bör vara av intresse om du inte redan har en avståndsmätare eller klocka med layout.

Avståndskontroll

Flera av dagens elvagnar har en inbyggd avståndskontroll. Genom ett enkelt knapptryck så "skickar" du iväg vagnen i dess riktning. Ett antal  förprogrammerade avstånd finns. Det brukar handla om 10-50 meter. Smidigt om Ni skall "mötas" upp igen på ett annat ställe.

Storlek batteri

Här brukar man tala om två typer, standard eller ultra.
Ett standard batteri lovar 18 hål, men brukar brukligt klara ca 24-27 hål. Självklart spelar banans längd roll, likaså om den är platt eller mycket kuperad. Likaså spelar det stor roll om om det är sommar eller vintergolf.

Ett ultra batteri garanterar istället 36 hål, men brukar klara sig ca 40 hål. Men självklart spelar ovan villkor även in på ett ultra batteri.

Farthållare

Nästan alla av dagens elvagnar har också en farthållare. Detta gör att du sätter din egna "gåfart" och bara går bakom vagnen. Du har händerna fria till annat! Du passar då på att dricka lite vätska, äta en bit mat eller sträcka på ryggen lite medans de andra kämpar med sin vanliga vagnar. 

Har inte vagnen du funderar på en farthållare, ja då bör du kanske fundera på en vagn som har.

Fjärrkontroll

Elvagnar med fjärrkontroll gör "resan" ytterligare smidigare. Du manövrar vagnen från distans. 

Du kan alltså leta efter bollen, och efter du funnit den - styra vagnen till där du står. Eller styra vagnen runt greenen mot nästa tee medans du är på greenen och väntar på din tur att putta.  


Follow teknik

Tyckte du det lätt spännande med fjärrkontroll? Nästa steg är att han en vagn med follow funktion! Du sätter fjärrkontrollen i skärpet (helst bakom dig) och börjar gå. Vagnen följer efter dig och stannar när du stannar.  Närmare en egen caddie kommer du inte, allt sköts utav bluetooth tekniken. Läs mer här!


Övrigt att ta i beaktande vid köp av elvagn! 

Fälla upp/fälla ihop.
Kanske inte något man tänker på, men proceduren att ta ut vagnen ur bilen, fälla upp den, att fästa bagen på och sedan göra det igen när man är klar är ibland jobbigt, bra då att ha en enkel vagn att fälla upp/ner.
Vårt val: WISHBONE neo elvagn

Vikt & storlek.
Hänger ihop med "fälla upp/ner" och när vagnen skall upp och ur bilen. storleken på en ihopfälld vagn kan också spela roll. Skall den förvaras i skåp. Bäras upp lägenheten etc.
 Vårt val: WISHBONE neo & CRYO elvagn

Utseende/design.
Smaken är som baken, men visst spelar utseendet roll. De flesta elvagnar för golf är inte så roliga att titta på, så lite färg och design kan ibland spela stor roll.
Vårt val: WISHBONE neo elvagn

Tillbehör. 
Alla vagnar har inte lika många tillbehör att välja på. Men det är gott att veta att dessa finns om du skulle behöva dem. Paraplyhållare, förvaringsväska mm.
Vårt val: Cryo eller Motocaddy elvagn


PRISKLASSER ELVAGN OCH VAD SOM INGÅR

Över 20 000 sek
Topp off the line

Topp of the line

I denna prisklass, så får du mer eller mindre allt av ovan nämnda funktioner.
Vårt val är Stewart golf med follow-tekniken, bara gå och vagnen följer efter. 
Vårt val blir antingen en Stewart Q-follow eller X10-follow elvagn.

15-20 000 sek
Översta prisklassen

Översta prisklassen

I denna prisklass, så får du mycket av ovan nämnda funktioner. Dock ingen elvagn med follow-funktion. Du får "nöja" dig med en vanlig fjärrkontroll. 
Vårt vårt val blir en Motocaddy M7 med fjärrkontroll och GPS.

11-15 000 sek
Mellan prisklassen

Mellan prisklassen

I denna prisklass, så får du flera ovan nämnda funktioner. Dock ingen elvagn med follow-funktion eller fjärrkontroll. Det är alltså dags att istället fundera på vilka andra funktioner som är viktiga för dig. Storlek på batteri, DHC eller GPS?!
Här finner du Tex. PArBuddys Power Bug, MotoCaddy i M3, M5 mfl!
Vårt val blir en MotoCaddy M5 med GPS

8-11 000 sek
Lägsta prisklassen

Lägsta prisklassen

Bara för att dessa elvagnarna hamnar i lägsta prisklassen så innebär det inte att de är dåliga. Cryo är en svenskutvecklad elvagn som är som en Volvo, trygg och pålitlig. WISHBONE neo är kanske både snyggast och enklast att fälla upp/ner. Båda elvagnarna är dessutom lätta i vikt. Sedan finns även vagnar från MotoCaddy som S1 eller M1.

Vår nyhet Alphard Club Booster 2.0, är en något helt unikt. Den förvandlar din vanliga golfvagn till en elvagn. Du får fjärrkontroll, motrobrom och ett batteri för 27 hål och kan sedan även gå ett steg längre och göra den till en "follow vagn" om du så önskar!

Vårt val blir en Cryo eller WISHBONE neo

Sammanfattning köp av elvagn golf!

Eftersom en elvagn kostar en hel del så är det värt att tänka till lite extra innan köp, du bör också inte "snåla", för elvagnen skall du ändå ha i flera år! Då spelar kanske inte några extra hundra eller tusenlappar roll vid köpet, lika bra att känna att du inte saknar något från början. 

Se istället till att du får de funktioner som du verkligen vill ha. Nedan följer mina personliga tankar om några av funktionerna vid köp av en elvagn. Kanske tycker du inte precis som jag, kanske ser inte din hemmabana ut som min och då är andra funktioner viktiga för just dig - men kanske finner du något tips inför ditt köp av en elvagn.

Batteri, personligen tycker jag inte att batteriet storlek spelar en så stor roll, det är så sällan jag spelar två runder per dag, och i så fall hinner jag ändå ladda batteriet mellan rundorna när jag äter lite mat och vilar upp mig inför varv två.

Down Hill Control (DHC) är inget jag behöver idag idag, mestadels för att min hemmabana är väldigt platt. Utan DHC så rullar även min vagn lätt vilket gör att jag inte alltid behöver använda batteriet. Men har du backar eller börjar bli till åren ja då är DHC en väldigt viktig funktion att ha!
Så DHC är alltså en funktion du bör fundera lite extra på om hemmabanan är kuperad med bran nerförsbackar!

GPS, är inget för mig, då jag har både golfkikare och GPS klocka. Men har man inte har någon av dessa tycker jag att detta är en väldigt bra funktion, framför allt så är det lättare än att ta fram kikaren. Skärmen är också större och tydligare än vad det är på golfklockan på armen.

Farthållare, ett måste. Sedan jag skaffade elvagn så har jag plötsligt "hunnit" med allt det jag inte gjort innan. Man sätter den på lagom hastighet och går sedan bakom och dricker (nu dricker jag mina 2-3 liter), äter lite frukt, eller gör annat som jag inte hann med innan. Det känns inte alls lika stressande att allt "skall göras medans man står still" och väntar på någon annan, nu har jag hela promenaden på mig att utföra vissa saker.

Övrigt som gjorde att jag valde min modell var enkelheten att fälla upp och ner vagnen, att hjulen är enkla att ta av och att utseendet på elvagnen var snygg. Men som sagt var, smaken är som baken när det gäller utseende.

Sammanfattning: Jag anser att en elvagn är den bästa investering du kan göra inom golf, jag var länge tveksam till att en elvagn skulle göra det lättare eller smidigare att spela golf. Men oj så fel jag hade, det går både fortare, det spar massor av energi och mina resultat har förbättrats. Jag får inte alls den "mentala" och fysiska kollaps jag kunde få runt hål, 15 eller 16 förut. Nu klarar jag till och med att spela två rundor på en dag, vilket har varit "omöjligt" de senaste 10 åren. 

Våra märken:

En välkänd sajt gjorde nyligen en lista på deras 10 Best Electric Golf Trolleys och på den finns flera elvagnar som vi säljer:

Märk väl att Cryo och Wishbone inte säljs i detta land och därmed har de inte en möjlighet att ta sig in på listan.

Ta en koll på TeeTime och våra elvagnar.